Tervetulotoivotukset toivotti Pinsiö-Seuran puheenjohtaja Veli-Matti Alanen. Tilaisuus oli Hämeenkyrön Pinsiössä Urkin Piilopirtin pihapiirissä.

Tilaisuuden avaus: Hämeenkyrön kunnanjohtaja Kari Häkämies

Urkin Piilopirtin toimitusjohtaja Jyrki Sasi on tehnyt pitkään tutkimusta, kuka oli Pinsiön Paroni? Edokkaita oli useampia, kuten Emil Penttilä Nokialta, Urho Lähde Pinsiöstä vaiko Pinsiössä asustanut Hildebrant. Kukaan ei ole kuitenkaan tunnustanut olevansa Pinsiön Paroni..joten asia jää arvoitukseksi.

Näyttelijät Liisa Roine ja Seppo Mäki kertoivat suhteestaan Pinsiön Parooniin. He olivat näyttelemässä Edvin Laineen ohjaamassa elokuvassa "Pinsiön Paroni" v. 1962. Liisan ja Esko Roineen isä Eero Roine näytteli elokuvassa Pinsiön paroonia. Näytelmä oli sijoitettu Tampereen Amuriin, vaikka kuvaukset tehtiinkin pääosin Helsingissä.

Pinsiön Mieskuorolaiset lauloivat Muistojen Pinsiöstä

Yleisöä Urkin Piilopirtin pihassa

Patsaan paljastus: Pinsiön Paroni

Patsasta ihailevat: Liisa Roine, Jyrki Sasi, Jari Antila, Esko Roine ja Seppo Mäki        

 

Pinsiöläinen taiteilija Jari Antila kertoi, että patsaalla ei ole tunnistettavia kasvoja, koska ei tiedetä, kuka oli Pinsiön Paroni. Paroonin takki on tehty kuparista, johon Antila on hakannut tuhansia vasaraniskuja, ennenkuin siitä on tullut elävän näköinen.

 

Yleisön joukosta bongattiin taiteilijan äiti Hillevi Antila ja serkku Raimo Kivisalo.

Juliste v. 1962 elokuvasta kansankomediasta "Pinsiön Parooni", jonka kirjoitti Leena Härmä. Arvoitukseksi jäi tiesikö kirjailijakaan todellista paroonia.

 

Illan päätteksi tarjottiin kakkukahvit.

 

Wikipediasta tietoa sanasta: paroni

 

Paroni on kreiviä alempi aatelisarvo. Ranskassa sitä alettiin 1100-luvulla käyttää kaikista merkittävää läänitystä hallussaan pitävistä aatelisista, 1200-luvun lopussa vain suoraan kuninkaalta läänityksensä saaneista. Täten se oli muita aatelisarvoja korkeampi. Kuitenkin jo 1300-luvulla paroni katsottiin kreiviä alemmaksi, vaikka monilla paroneilla oli laajemmat omistukset kuin kreiveillä. Ranskan kuningas Ludvig XIV alensi paronin arvoa edelleen jakamalla monia paronin arvoja ilman arvoon liittyvää maaomaisuutta. Myöhemmin Napoleon I jatkoi perinnettä.

Paronin arvo on ollut käytössä myös Englannissa, Skotlannissa, Irlannissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Italiassa, Navarrassa, Aragoniassa ja Venäjällä. Suomessa vapaaherroja puhutellaan paroneiksi, ja arvonimien katsotaan olevan samanarvoiset.